10 Aralık 2011 Cumartesi

Osteoporoz Erkeklik Hastalığı Sizi Nasıl Etkiler ?




Osteoporoz hayatı olumsuz etkiliyor





Osteoporoz, kemiklerden mineral kaybıyla oluşan bir hastalıktır ve daha çok menopozdan sonra görülmektedir.

Osteoporoz, kemiklerden mineral kaybıyla oluşan bir hastalıktır ve daha çok menopozdan sonra görülmektedir. Menopoz döneminde azalan östrojen kemiklerden kalsiyumatımını hızlandırır. Genellikle sırt ağrısı, boyda kısalma veya kalça kırığı olmadan varlığı hissedilmez. Erkeklerde de mineral kaybı olabilmektedir ama kadınlarda bu durum daha hızlıdır.

Korunmak için neler yapılabilir?

Kalsiyumdan yeterli beslenin
Günde 1000-1200mg. (2 su bardağı süt ve 2 kase yoğurt)kalsiyum tüketmek önemli ve mümkün olduğu kadar süt ve süt ürünlerinin az yağlı olmasına özen gösterin. Bulgulara göre gerekirse takviye de alınabilir.

Çinko ve magnezyum seviyelerinizi de ölçtürün
Kalsiyumun yanı sıra çinko ve magnezyumda kemik sağlığı açısından önemlidir. Özellikle magnezyum seviyesinin düşmesi D vitamini yoğunluğunu azaltır.

Fazla D vitamini almayın
Bilinenin tam tersine fazla miktarda alınan D vitamini kemikleri güçlendirmez. D vitamini takviyesinin enuygun ve doğal yolu güneş enerjisidir. Ama evden dışarı çıkılamıyorsa takviye gerekebilir. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

Şekerli ve tuzlu yiyeceklerden kaçının
Vücuttan mineral atımını hızlandırabildiği için şekerli ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmanızda fayda var.

Çok fazla et tüketmeyin
İhtiyacınızdan fazla et, tavuk, balık, yumurta alıyorsanız vücudunuzdan daha fazla kalsiyum atılalacak vekemikleriniz zayıflayacaktır. Öğünlerinizde uygun miktarda yoğurt, ayran veya cacık tüketmeniz önemli.

Kahve tüketiminizi sınırlandırın
Kafein içeriği diğer besinlere göre yüksek olan kahve kemiklerden kalsiyum atımını hızlandırıp emilimini engelleyebilmekte.

Hergün düzenli egzersiz yapın
Hareketsizlik kemiklerden mineral ve protein kaybını hızlandırıp osteoporoza zemin hazırlar, bu nedenle düzenli egzersiz hayatın her anında önemlidir. Yürüyüş ise en ideal spordur eğer imkanınız varsa yüzme ile bütün kaslarınızı çalıştırıp kemiklerden kalsiyum kaybını azaltırsınız.

Maden suyu tüketin
İçtiğiniz suyun mineral yoğunluğu önemli hatta mümkünse düzenli olarak değiştirmenizde de fayda var. Bunun yanı sıra mineral bakımından zengin olan maden suyunu günde 1 veya 2 kez tüketebilirsiniz.

Kilo verin
Vücut yağ kitlenizin yaşınız ve cinsiyetinize uygun değerlerde olması kemik sağlığı açısından önemlidir.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın
www.ozlemsert.com 

1 yorum:

  1. Kahve aslında bazı kişilerde çoğu değil bir bardağı bile kemiklere zarar verir, genetik faktörlerle ilgili. Bunun dışında az gelişmiş ülkelerde çokça içilen filtre edilmiş proteinsiz, mineralsiz kahveler tam bir zehir deposu aslında. Ülkemizde de en çok bu nescafe türü filtre edilmiş, rafine edilmiş çözülen kahveler tüketiliyor. Halbuki kaliteli bir kahvenin gerçek tadı asla bu tür kahvelerde bulunmaz, bunlarda hem daha fazla kafein vardır, hem yararlı elementler fabrikasyon filtremeleri sırasında yok olmaktadır, dolayısıyla tam bir kemik, eklem, kas ve beyin düşmanı olarak karşımıza çıkmaktadır.

    ülkemizdeki kahve firmalarına ve mağazalarına çağrımız kahveyi daha sağlıklı olarak üretip bunun sunumuna önem vermeleri.

    YanıtlaSil