19 Şubat 2012 Pazar

Porselen Dişin Avantajları Nelerdir ?


Zirkonyum Kuron ve Köprü Protezleri
Kuron protezleri çeşitli nedenlerle madde kaybına uğramış, farklı estetik beklentilerin olduğu (renkleşme, ara yüz çürüklerinin aktif olması, dişler arasında boşluklar bulunması) durumlarda dişleri restore etmek amacıyla kullanılan protezlerdir.

Köprü protezleri ise, dişsiz boşlukların mevcut olduğu, dişsiz boşluğa komşu dişlerin sağlıklı olduğu durumlarda, boşluğa komşu dişler destek alınarak yapılan protezlerdir. Köprü protezleri ile estetik, fonetik ihtiyaçlar sağlanmakta ve aynı zamanda çiğneme fonksiyonunun devamlılığı sağlanabilmektedir.
Metal alt yapı ile desteklenen kuron ve köprü protezleri ile, zayıf yapıda olan porselene destek sağlanabilmektedir. Ancak metal alt yapı ile desteklenen protezlerde dişeti bölgesinde görülen gri renkleşmelerin varlığı ve porselende oluşan opak görünüm estetik sıkıntılar yaratmakta, bunun yanı sıra hijyen problemi ve alerji gibi sorunlar da gelişebilmektedir. Bu sıkıntılardan dolayı, diş hekimliği alanında yapılan araştırmalar sonucunda porselenin yapısı güçlendirilmiş ve diş renginde alt yapı porselenleri geliştirilmiştir.
Metal desteksiz (Tam seramik) kuron ve köprü protezleri, çeşitli nedenlerle oluşan madde kayıpları (çürük, kırık), dişlerde oluşa renklenmelerin giderilmesi, dişler arasındaki boşlukların (diastema) kapatılması, çapraşıklıkların düzeltilmesi gibi durumlarda uygulanabilmektedir.
Estetik beklentilerdeki artış, diş renginde alt yapı arayışının artmasına neden olmuştur. Geliştirilen sistemler ilk başlarda sadece ön bölgede tek kuron restorasyonunda kullanılabilmekte iken, daha sonra 3 üyeli köprü protezlerinde kullanılabilen porselenler geliştirilmiştir. Zirkonyumun diş hekimliğinde kullanılmaya başlanması ve bilgisayar destekli (CAD/CAM) sistemlerin kullanımının artması ile zirkonyum alt yapılı tam seramik kuron ve köprü protezlerinin kullanımı yaygınlaşmıştır. Zirkonyum alt yapılı tam seramik kuron ve köprü protezleri, metal destekli porselen protezlerin uygulanabildiği tüm vakalarda kullanılabilmektedir. Bu sayede doğal dişlerin optik özellikleri başarılı bir şekilde taklit edilebilmektedir. Gelen ışık farklı seramik tabakalarından kırılarak dişetine ulaşmakta, dişetinde doğal dişlerdeki gibi pembe ve canlı bir görünüm elde edilebilmektedir. Üstün optik özelliklerinin yanı sıra, zirkonyum materyali doku dostu olması ve alerjik-toksik  özellik taşımaması sayesinde uzun klinik ömre sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder