26 Kasım 2011 Cumartesi

Depresyon Son Yılların Sorunu Acaba Neden ve Belirtileri Neler


Klinik depresyon, kişinin sosyal işlevlerini ve günlük yaşama dair etkinliklerini rahatsız edecek, bozacak dereceye ulaşmış üzüntü, melankoliveya keder durumudur.
Kişinin ilişki ve etkinliklerini etkilemeyen, üzgün olma durumu ve kişinin moralinin bozukluğu çoğu zaman depresyon olarak anılır. Fakat klinik depresyon tıbbi bir teşhistir ve günlük kullanımdaki depresif olma durumundan çok daha farklıdır. Depresif kişi kendisini yorgun, üzgün, tembel, sinirli, motivasyonsuz ve apatik hissedebilir. Klinik depresyon, normal üzüntü hissinden daha yoğun, sürekli ve kişinin günlük işlerini etkileyecek düzeydeki çökkün bir duygusal durumu ifade eder.

Belirtileri

Klinik bir sendrom olan depresyon, kişinin duyguları, düşünceleri, bilişsel işlevleri, davranışları ve bedeninin bazı işlevlerinde değişiklikler meydana getirir. Depresyonda sözcüğü çoğunlukla hayal kırıklığına uğramış, sinirli ya da benzer olumsuz duygulara işaret eden terimlerin yerine kullanılır. Depresyon, birkaç an ya da saat süren -bazen birkaç gün- ama kişinin işleyen diğer unsurlarının değişmediği bir duygudurum açıklamasıdır.
Klinik depresyondaki kişiler, günlerin çoğunda ve günün büyük bölümünde, üzgün, çökmüş, kederli veya morali bozuk hissetmekten yakınırlar. Bu duyguların yanı sıra, bazı depresyon hastaları huzursuzluk, endişe ve kaygı hislerinden de şikayet ederler. Bazen de çabuk rahatsız olma ve sinirlenme gibi duygusal değişikler gözlenebilir.
Depresyonda ayrıca kişinin hayattan zevk alma yetisinde bir azalma da görülebilir. Bu durumda günlük aktivitelerin çoğuna karşı ilgisizlik ve bunlardan haz duyamama şikayeti bulunur.
Depresyondaki kişilerin düşünce içeriğinde, karamsarlık, kişinin kendisi ile ilgili suçluluk, değersizlik düşünceleri ve bazen intihar fikirleri bulunabilir. Ayrıca konsantre olmakta güçlük ve unutkanlık gibi bilişsel bozukluklar da görülebilir. Depresyondaki kişilerde yorgunluk ve hareketlerde yavaşlama görülebileceği gibi, eşlik eden huzursuzluğa bağlı yerinde duramama gibi şikayetler de ortaya çıkabilir. Depresyon bedensel işlevlerde de değişiklikler meydana getirebilir. Bazı hastalarda iştahta artış veya azalma, kilo değişiklikleri, uykuya dalmakta güçlük veya gün boyunca uyku isteği, cinsel istekte azalma ve haz alma güçlüğü görülebilir.
Ancak bir kişiye klinik depresyon tanısı konması için yukarıda sayılan belirtilerin hepsinin görülmesi gerekmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder